
Mis je je ex of iets anders?
Mis je je ex, of iets anders - emotionele afhankelijkheid
Het is helemaal oké om je ex te missen. Echt waar.
Je bent geen softie, geen zwakkeling – je bent gewoon mens. En mensen hechten zich, verlangen naar verbinding en missen soms keihard. Maar... wat als je eigenlijk niet zozeer hém of háár mist, maar iets anders?
Wat je écht mist
Misschien voelde je je met je ex zelfverzekerd, blij, ontspannen. Alsof je de wereld aankon. En nu dat weg is, voelt het alsof je ook een deel van jezelf bent kwijtgeraakt. Herkenbaar?
Dan is de kans groot dat je niet (alleen) die persoon mist – maar het gevoel dat je bij die persoon had.
We hebben allemaal zo’n innerlijk ‘receptje’ van fijne gevoelens nodig: zelfvertrouwen, rust, plezier, richting, liefde. En als daar iets van ontbreekt, zoeken we (onbewust) mensen op die dat gevoel voor ons aanzetten. Iemand die straalt van zelfvertrouwen? Die laat jou dat ook voelen, gewoon door bij je te zijn.
Dan zeg je dingen als:
“Met jou voel ik me goed”
“Sinds ik jou ken, kan ik weer lachen.”
“Door jou heb ik weer vertrouwen in het leven.”
Maar wat als dat gevoel niet écht bij de ander hoort – maar gewoon bij jou, vanbinnen?
We vullen elkaar aan – tot we op elkaar gaan leunen
In relaties vullen we elkaar vaak aan. Jij brengt iets mee, de ander ook, en samen voelt het goed. Maar het wordt kwetsbaar wanneer jij afhankelijk wordt van die ander om je goed te voelen. Want als die persoon wegvalt, voelt het alsof jij onderuitgaat.
Je zegt dan: “Je laat me vallen.”
Maar wat je eigenlijk bedoelt is: “Zonder jou mis ik het gevoel dat jij me gaf.”
En daar zit de crux.
Wil je pleisters plakken of écht helen?
Je kunt blijven hopen dat het gevoel terugkomt. Of wachten tot iemand anders je weer laat voelen zoals je je ooit voelde. Maar eerlijk? Dat is pleisters plakken.
De echte verandering begint als je loslaat wat jou afhankelijk maakt – en zelf die fijne gevoelens weer terughaalt.
Klinkt misschien spannend, maar het is ook een enorme kans.
Wat kun je doen?
- Erken waar je staat.
Het is oké dat je je zo voelt. Zie het niet als falen, maar als een signaal van je systeem: hé, hier zit iets. - Stop met zoeken buiten jezelf.
Dat appje, dat stalken van z’n of haar socials – het lijkt even verlichting te geven, maar houdt je gevangen in afhankelijkheid. - Noteer wat je waardeerde aan je ex.
Was het zijn rust? Haar enthousiasme? Dat zijn aanwijzingen voor wat jij in jezelf mag versterken. - Laat oude ballast los en claim je kracht terug.
Dat hoef je niet alleen te doen. Er zijn methodes – zoals Body Mind Release – die je hierbij concreet en stap voor stap ondersteunen.
Hoe dan?
Met de Body Mind Release methode kun je loslaten wat jou naar beneden trekt en je weer verbinden met de positieve gevoelens die jij nodig hebt. Niet zweverig, wel praktisch. Zodat jij weer stevig staat, op eigen benen. Zonder iemand anders nodig te hebben om jou compleet te maken.
Want zolang jij denkt dat je de ander nodig hebt om je zeker, blij, rustig of geliefd te voelen… geef je eigenlijk je eigen kracht weg. En dat voelt mega onstabiel.
Maar zodra je dat loslaat – die afhankelijkheid – haal je die energie terug naar jezelf.
En dan voel je ineens:
“Hé, dat vertrouwen, die rust, die levendigheid… dat zit gewoon ín mij. Misschien was het even zoek, maar het is er nog.”
Loslaten is niet opgeven
Het betekent: “Ik stop met mezelf kleiner maken dan ik ben.”
Want jij hebt al die fijne gevoelens zelf in huis.
Soms heb je alleen even een herinnering nodig. Van een ex. Van een coach. Of van het leven zelf. 😅
Laat los wat jou afhankelijk maakt
Sta in je eigen kracht – zónder bij iemand anders aan te hoeven kloppen voor jouw eigen geluk.
Klinkt bevrijdend, toch?
Wil je hiermee aan de slag, of gewoon eens sparren over waar jij nu staat?
Plan gerust een vrijblijvend gesprek. Geen zweverig gedoe – gewoon praktisch aan jezelf werken. En geloof me: je kunt meer dan je denkt. 💛